Hvad er forskellen på gulvslibning og gulvafhøvling?

Hvad er hvad?

Afhøvling af gulve

Afhøvling udføres med en gulvhøvl, der altså bearbejder gulvene med knive og ikke sandpapir som en slibemaskine, og de to begreber må ikke forveksles.

Langt de fleste gulve kan nøjes med en gulvafslibning, men har man et gammelt plankegulv med mørk fernis (gammeldags behandling) eller er gulvet meget skævt (bølget), kan det være nødvendigt først at foretage en gulvafhøvling inden man sliber.

Efter endt afhøvling fremstår plankerne fuldstændig plane i forhold til hinanden, og man opnår ofte er bedre resultat med gamle gulve end hvis man kun sliber.


Afslibning af gulve

Når man sliber et gulv, er det vigtigt at man gennemfører det antal slibninger der er nødvendige, for at gulvet bliver helt fri for gammel behandling, (f.eks. lak eller fernis) og helt glat. Dette gøres ved at starte med groft sandpapir, evt. både på tværs og på langs og derefter finere og finere papir, indtil gulvet til sidst er helt glat.

Dette kan være utrolig svært at gøre uden den fornødne erfaring. Gulve er sjældent fuldstændig plane og plankerne/stavene ligger oftest mere eller mindre skævt i forhold til hinanden, hvilket gør det besværligt at komme ordentligt ned i 'dalene'.

Har man derudover lejet sig til udstyret og vil prøve selv, bliver det ofte meget dyrere i sandpapir end man havde regnet med, og det udstyr man kan leje i eksempelvis malerforretninger er ofte helt uegnet til gulvafslibning.

Det er desværre også langt fra alle 'professionelle' gulvfirmaer der sliber gulvet tilstrækkeligt. Mange slipper let over de mellemliggende slibninger, hvilket ikke altid ses umiddelbart, men kan få gamle 'grovsandpapirsridser' til at dukke frem igen, og efterlade en ru overflade.

Generelt skal man holde sig fra de billigste tilbud, da man risikerer at der 'pludselig' midt i arbejdet løber ekstraregninger på, eller bare at stå med sit dyrt betalte, nyslebne gulv og ikke være helt tilfreds. Undersøg markedet, og få helst gulvmanden ud for at give dig et konkret tilbud på skrift. Dette gør de fleste gratis. Så kan man også danne sig et personligt indtryk og det er nogle gange det vigtigste.

Er du i tvivl om, hvad der er bedst for dit gulv, så ring til os og få en vurdering og et uforpligtende tilbud.

Udfyld formularen nedenfor for at komme i kontakt med os. Du kan også ringe til os på telefonnummeret i bunden af siden.